2010-05-22

Jaqueline Winspear



Jaqueline Winspear är född och uppvuxen i grevskapet Kent i England men bor numera i San Francisco, Kalifornien med sin man. I Sverige har tre böcker om Maisie Dobbs översatts till svenska men det finns totalt sju böcker.

  • Maisie Dobbs - översatt : Maisie Dobbs
  • Birds of a feather - översatt : Med lätta bevis
  • Pardonable lies - översatt : Lögnen
  • Messenger of truth - engelsk
  • An incomplete revenge - engelsk
  • Among the mad - engelsk
  • The mapping of love and death - engelsk

Deckare

Andra boken : Med lätta bevis





















Det är tidig vår 1930. Det har gått ett år sedan Maisie Dobbs etablerat sig som privatspanare på Fitzroy Square i London tillsammans med sin sorglöse assistent Billy Beale. Den här gången blir hennes uppdragsgivare Joseph Waite, en förmögen self-made man.
Hans dotter har försvunnit och nu ger han Maisie i uppdrag att finna henne och ta med henne hem.
Spåren leder till den utredning som kriminalinspektör Stratton vid Scotland Yards mordrotel håller på med: flera unga kvinnor har försvunnit, alla med samma koppling till det första världskriget


Första boken : Maisie Dobbs

Unga, modiga Maisie Dobbs har nyligen startat sin egna privatdetektivbyrå i London. Året är 1929 och Maisie är på många sätt en ovanlig person. Hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, som såg att flickan hade läshuvud, fick hon studera i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Där träffade hon en läkare som blev hennes stora kärlek men han försvann under kriget. Detta gör att Maisie, trots sin ungdom, besitter en visdom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En krigsveteran dör plötsligt efter att ha skrivit över alla sina tillgångar på ett hem för krigsskadade unga män.



Tredje boken : Lögnen

Maise Dobbs får ett uppdrag som hon egentligen inte vill ha. Det tar henne motvilligt tillbaka till Frankrike och minnena från tiden som sjuksköterska under första världskriget. Hennes uppdrag är att ta reda på om Sir Cecil Lawtons son Ralph verkligen dog under sin tjänstgöring i Frankrike. Den döende modern Lady Agnes var övertygad om att Ralph överlevt kriget men valt att inte återvända. På dödsbädden, tretton år efter det att sonen rapporterats saknad i strid, får hon sin make att lova att han ska göra nya efterforskningar.







Jaqueline Winspear som skrivit dessa böcker jämställs med Agatha Christie och det är i sanning en bra liknelse. Hon skriver bra och intressant med historisk grund. Om ni har läst första boken så njut av andra boken. Om ni inte har bekantat er med henne så är detta ett perfekt tillfälle till ett första möte!