2011-04-03

Gammal goding

119 års jubileum för denna smaskiga efterrätt. Sundae IceCream. Det råder dock oeniga meningar om vilken plats som var först ut med att servera den här sortens glass. Var det Ithaka, New York eller Two Rivers i Wisconsin som var först? En del bevis tyder dock på att den sistnämnda platsen Two Rivers ska vara den som kan stoltsera med att vara först. Men det kan även Two Rivers. En sak är säker, båda platserna är de första att servera sina kunder med dessa smaskigheter.

 Classic sundae
Vaniljglass toppad med smaksatt sås eller sirap. Vispgrädde eller maraschino körsbär. De har namn efter sina såser som : körsbärs sundae, choklad sundae, jordgubbssundae etc 

Hot fudge sundae
 
En variant av den klassiska och är ofta en kreation av vaniljglass, strössel, varm chokladsås (därav namnet hot fudge), vispgrädde, nötter och ett enda rött maraschino körsbär på toppen.

Caramel sundae

Görs på samma sätt som ovanstående hot fudge men istället för den varma chokladsåsen tar man varm karamellsås.

Double hot fudge


Samma tillvägagångssätt som Hot fudge men är dubbelt så stor och serveras i stora skålar typ bananasplit skål.

Turtle sundae


Populär kombination av vaniljglass, hot fudge och karamellsås och rostade pecan nötter

Black and white sundae

Vaniljglass, chokladsås, chokladglass med marshmallow topping

Brownie sundae



Brownies, vaniljglass, chokladsirap, jordnötter, hot fudge och vispgrädde. Kan toppas med marashino körsbär eller med chokladsås som på denna bild

Bananasplit
Tre sundaes bredvid varandra mellan två halvor av en banan som skurits på långsidan. Jordgubbsglass, jordgubbssirap, chokladglass toppat med chokladsirap, vaniljglass toppat med ananas. Varje skopa garneras med vispgrädde och körsbär.

American parfait
Serveras i ett högt glas fyllt med lager av glass och tillbehör som granola, sirap och likör

En smaskig start på dagen eller ?