2011-03-05

Nosar runt lite grand

Just nu nosar jag på lite av varje på nätet, egentligen är jag lässugen men boken som jag sagt ska läsas lockar inte så där speciellt mycket måste jag säga. Det rä en bra författare men ändå så finns inte det där "speciella" som fångar mig, eller så är jag inte på humör helt enkelt.

Istället kommer jag med lite intressant fakta.


Gamla Skrifter

Ni visste säkert att den tidigaste formen av skrift inte var bokstäver utan piktogram - symboler som var och en representerade ett enstaka ord eller ljud. Några av de tidigaste skrifterna är från det forntida Egypten. Dessa piktogram känner vi till som hieroglyfer och de är över 5000 år gamla.
I närbelägna Mesopotamien började folk bokföra skatter och grödor med hjälp av kilskrift
Kilskrift ristades in i våt lera med ett trubbigt vassrör, piktogram förenklades till kilformiga tecken.

Det finns cirka 6800 olika talade språk i världen idag och många av dem har sina egna bokstäver och tecken när de skrivs. Även om det finns många lokala skriftsätt i världen kan man urskilja fem huvudtyper.

  • Kinesiska - ett av världens äldsta skrivspråk. Det använder piktogram som kallas tecken.
  • Latin - utvecklades för 2600 år sedan. Det är det mest spridda alfabetet i världen.
  • Bengali - stavelsebildande med konsonanter och vokaltecken istället för bokstäver.
  • Kyrillisk - används av många slaviska språk (östra Europa) ex ryska. Kommer från äldre grekisk skrift.
  • Arabiska - mycket konsonantrikt och vokaler visas med tecken ovanför eller nedanför dessa. Arabiska läses från höger till vänster.

Boktryckar konsten

Kineserna var de första som uppfann boktryckarkonsten på 600-talet. Ett ord eller en hel sida skars ut på en träplatta som doppades i bläck och trycktes på tyg. Träplattan kunde doppas och tryckas om och om igen , men varje tryck måste göras för hand.
År 1045 uppfann den kinesiske tryckaren Pi Sheng lösa typer. På varje platta ristades ett tecken in och plattorna kunde sättas om för att göra nya sidor men det fungerade inte så bra med tusentals tecken.

400 år efter Pi Sheng uppfann tysken Johannes Gutenberg 1455 en mekansik tryckpress som använde lösa metall typer. För första gången i Europa kunde böcker masstillverkas och en av de första var den kristna bibeln.