2010-04-30

William Corlett

William Corlett föddes 1938 och dog 2005.
Han växte upp i Yorkshire. Innan han började skriva på heltid var han skådespelare på teater och tv. Tonårsnovellen The Gate of Eden fick stor framgång och dramatiserades på 1970-talet. Corlett vann även en Emmy för dramatiseringen av serien Magikerns hus på BBC.
William skrev både för unga och vuxna.


Här kan man läsa mer om vad han gjort

Bananskal

Häromveckan var jag på biblioteket för att hitta nya böcker till pojkarna, visst lånar de sina egna med skolan men det blir ju tungt för dem att kånka runt med en hel drös så därför brukar jag också kika runt för att hitta spännande och intressanta titlar som kan locka till utforskning. Jag trodde väl inte att jag skulle gilla barn och ungdomsböcker så mycket sedan jag vuxit upp, men har man barn och älskar att läsa så..svaret är ganska givet. Det finns dessutom en hel drös med bra barn och ungdomslitteratur.

Hittade några fina titlar som jag vet att de gillar. "Vi på galna gatan", "Turbo" och en bokserie om en flicka som heter Hanna och som agerar lite av en privatdetektiv. "Megakillen". Det blev några böcker av dessa eftersom det är en lång bokserie. Sedan kikade jag runt av ren nyfikenhet på fantasy sidan på barn-och ungdoms sidan, inte för pojkarna utan för egen del, en tjänstvillig bibliotekarie föreslog genast en bokserie på fyra böcker utav William Corlett. "Magikerns Hus".
  • Den hemliga trappan
  • Dörren i trädet
  • Tunneln bakom vattenfallet
  • Den gyllene pendeln






Serien handlar om tre syskon, William, Mary och Alice. I första boken ska de tillbringa jullovet hos sin farbror Jack och hans sambo i det gyllene huset i den gyllene dalen som ligger på gränsen till Wales. De hinner inte vara där särkilt länge innan de upptäcker att det är något mystiskt med det gamla huset; de hittar en trappa uppe i en gammal skorsten och ett hemligt rum i husets torn. Där möter de Stephen Tyler, alkemist och magiker som kan resa i tiden. De får nya vänner, hunden Pricken, räven Cinnemon och ugglan Jasper, djur som kommuniverar med dem via tanken. Tillsammans med de nya vännerna får barnen en uppgift av magikern, något ont har börjat om i dalen, något ont som djuren känner av, deras uppgift fortsätter i andra boken - dörren i trädet.


Rescensionerna har sagt att denna bokserie är ett måste för alla Harry Potter fans, jag har läst de två första böckerna men kan inte alls se någonsom helst likhet mellan dem. Det finns en magi men inte den magi som finns i Potter böckerna dock inte sagt att dessa böcker inte är spännande för det är dem, men på ett helt annat plan. Handlingen är inte lika mörk. Jag kan verkligen rekommendera dessa böcker för spänning finns det absolut och syskonen har ett sätt och språk som barn kan känna igen.
av