2012-04-19

Intensivt


Idag har det varit riktigt intensivt i studierna, kul och spännande. Håller på att jämföra den franska samhällsskildringen och den ryska. Det franska samhället skildrat i "Fettpärlan" av Guy Maupassant och "Brott och straff" av Feodor Dostojevski. Det ska jämföras ur realism och naturalism synvinkel på 1800-talet. Skillnaderna är enorma eftersom den ryska litteraturen låg snäppet före, direkt efter romantiken påbörjades realistiska verk. Frankrike fick heller inte samma utsträckning av realism i sin litteratur som i England, här slog industrialismen till ordentligt, London var metropolen. Istället så kom realismen i litteraturen att ta sig uttryck i form av psykologisk  belysning av själslivet samt det erotiska. Den ryska realismen var den starka anknytningen till samtidens vitala idéliv. Den extremt hårda diktaturen under tsar Nikolaj I skapade häftiga spänningar mellan olika grupper i det intellektuella Ryssland samt ett frekvent förekommande av motstånd och revolt. Framför allt Rysslands väg i förhållande till Västerlandet. De nationella Slavofilerna och dess kontrahent - Zapadnikerna (zapad = väster), vilka stod för alltifrån frisinnad liberalism till socialism och anarki.

Detta är så otroligt fascinerande, tungt men intressant.

Den franska naturalismen hade hade börjats med Balzacs försök att spegla det franska samhället i dess helhet och att skildra individerna som biologiska arter, organiskt utformade ur samhällskroppen.
Det är så ofantligt stort detta. Ska försöka återkomma mer om andra saker när det lagt sig en smula, just nu är det så mycket som studsar runt i huvudet och vill ut att det tar tid att samla ihop, vissa saker är lite mer intressant och andra mindre. Något kommer framöver, lite då och då.

Detta är det bättre av dagen, de mindre bra sakerna är det Herr R ska äta som ersättning vid vissa mål inte alls fungerar, vi har lämnat in ett doktors utlåtande till skolköket, det har aldrig varit problem förut men nu sedan det bytts ut personal så är allt så omöjligt. Idag har han bara fått äta 1 korv istället för potatis som han utlovats. Han har stora problem att äta mos, vi har provat hemma flera gånger men det kommer bara upp igen. Har varit så ofantligt arg så det kokat i mig, hade jag vetat detta skulle jag hämtat hem honom! Man får ju inget veta och så påstår de att man ska lita på skolan att de berättar. Har ringt till köket som gör maten ( den körs ut till skolorna) och de säger att skolan som pojkarna går på ska stå för extra tillagade rätter som ; potatis, ris och pasta. Och pojkarnas skolkök säger att - nej det går inte jag har fullt upp!

Det var allt för idag, kram på ER ♥