2012-08-14

Snart, snart


Då är det dags att förbereda sig inför kommande allvar! Det känns riktigt lockande att studera, nästan lite mer än förra omgången, kanske för att det är ytterligare något som intresserar mig.
Idéhistoria. Vilket spännande ord. Idé och historia. Historia om alla idéer som skapat världen eller i alla fall hur vi ser på världen. Ämnet är brett.

Det handlar om idéers framväxt och hur de förändras från antiken till våra dagar. Fram till 1990-talet låg fokus på det västerländska tänkandet, men utomeuropeiska tanketraditioner uppmärksammades tidigt av idéhistoriker som Gunnar Aspelin och från 90-talet har ämnet allmänt blivit mer öppet för världen utanför den västerländska kulturen. Idéhistoria omfattar i princip alla idéer i historien.
Vetenskapshistoria samsas med filosofins historia, de politiska idéernas historia med medicinhistoria, teknikhistoria med mentalitetshistoria.
Man studerar inte bara stora mäns och kvinnors idéer utan även folkets idéer, en inriktning som i Sverige varit vanligast vid Umeå universitet. En idéhistoriker lägger stor vikt vid kontext. Man studerar hur olika intellektuella områden hänger samman och påverkar varandra. Stor vikt läggs också vid den kontext som utgörs av ekonomiska och samhälleliga förhållanden.

Ni må tro att jag längtar! Det är ju hur spännande som helst.

Planläggningen för idag är följande:

  • Ringa tillbaka till skolan för att höra om eventuella bok-inköp
  • CSN
  • Kika igenom igen och skriva ut upplägget för kursen och dess litteraturlista
Nästa vecka börjar jag studera igen, denna gång blir det mot Umeå universitet..