2012-08-13

Ett steg efter


Nu befinner jag mig ett steg efter, inte planmässigt men blogg mässigt. Skulle lagt in ett inlägg igår eftersom bilderna togs då men det blev idag istället så det är inte mycket att göra åt. Tänkte visa er våran fina Badhuspark. Bilderna är tagna med min mobil eftersom kameran inte togs med! Typiskt, å andra sidan har den varit lite tjurig så misstänker att samarbetet inte skulle varit lätt mellan oss två.
Som jag nämnt tidigare är jag ingen mästerfotograf så ni får tyvärr ta det som det kommer. Fotografierna är inte sammanhängande utan tagna lite här och lite där.

Badhusparken ligger vid Strömsundskanalen vilket ger den ett rofyllt och harmoniskt viloläge som mötesplats och fridfulla promenader. Den tjänar som underhållningsplats och midsommarfirande. För att de mindre ska tycka det är skoj finns naturligtvis en lekpark med olika nöjen för såväl små barn som lite större. Detta är en del av parken.

Ett kallbadhus anlades 1878 vid Strömsundskanalen. De förmögna handlarna i staden tog detta initiativ till att bygga det. Sex år senare fick piteåborna sitt första varmbadhus beläget i anslutning till kallbadhuset och Strömsundskanalen. Vattnet värmdes med en ångpanna på två hästkrafter. Badet var mycket omtyckt, speciellt av barnen.

Här i parken hålls även varje lördag under sommaren loppmarknad. Lördagens var dock den sista för sommaren, korten är dock tagna igår -söndag.



Här är en annan del av parken som man följer längs en grusväg, hela parken har en skön grusgång långsides grönområden. Grusgången viker in på ett anpassat och vilosamt sätt. Rakt fram kan man skönja kanalen och till vänster skymtar scenen där artister uppträder.

Den här bilden skulle ha kommit före den tidigare, grusgången har tre stycken valv som är lövade. Riktigt mysigt, jag har precis passerat den första, så det som syns nu är den andra två, den sista är från kortet ovanför.
Här är scenen

Här är en del av Strömsundskanalen, var bara tvungen att ta ett kort. Det är en båt som bogserar en vattenskoter med en man och två barn som sitter och har det skönt. Här har också solen kommit fram igen, tidigare hade hon varit blygsam. Ovanför går vägen.

Det här är taget bakom båten så att säga, kanalen fortsätter långt bakom kröken.

Det här kortet är taget framifrån. Bron som syns är överfarten mellan gamla badhusparken och nya. Kanalen fortsätter en bra bit rakt fram innan den svänger och mynnar ut i havet.
Den här bilden tog jag nu på min dator, ville visa hur Strömsundskanalen går. Hittade ingen bättre bild. Till vänster ligger Södra Hamnen och Sörfjärden, här ligger inloppet till Strömsundskanalen. Vid punkt 8 är således området för badhusparken. Vid 9 ligger bron. Vid punkt 14 är utloppet - Norra Hamnen.

Här håller alltså jag och mina söner oss med jämna mellanrum, det är en fantastiskt skön plats att ströva runt på och filosofera.

Lite kuriosa : Där Sundsgatan ligger var det 1860 en kanal.

Ha en skön måndag ♥

Hittade just detta - HÄR