2011-05-14

Har läst

Den engelska titeln The Distant Hours av samma författare Kate Morton. Hon har absolut blivit en ny kär bekantskap. Det hon skriver faller inom Gotisk fiction, väldigt spännande och man får klura ut hit och dit.

Den här boken handlar om Edie, enda barnet och med en ganska frostig relation till sin mor. Hon arbetar med böcker och översättning. En dag när hon är hemma och hälsar på får modern ett brev som väcker enorm chock, trots ihärdiga protester från moderns sida att det bara var ett vanligt brev så inser Edie att så är inte fallet.
När mamman var liten evakuerades hon ut under andra världskriget till en plats som hette Middlehurst och hamnade på Middlehurst Castle och blev god vän med en Juniper vilken skrivit brevet.
I slottet bor författaren Raymond Blythe med sina tre döttrar.
Vad hände egentligen på Middlehurst Castle? Varför vill inte mamman prata om det? Hur kunde brevet som varit på avvägar under 50 år väcka sådana starka känslor hos modern?
Nyfikenheten och en slump för Edie till Middlehurst Castle och där får hon lära känna tvillingsystrarna Percy och Saffy samt deras lillasyster Juniper. Något har hänt med Juniper, pratet säger att hon blev galen sedan hennes älskade fästman övergav henne men är det sanningen? Allt eftersom Edie närmar sig sanningen är det någon i hennes närhet som försöker sopa igen svaren? Vad vet Percy och Saffy? Varför tog vänskapen mellan modern och Juniper plötsligt slut? Och hur stor roll spelar egentligen The Mud Man? En mansfigur helt täckt med lera som vaknar till liv från träsket och söker sig efter någon att kidnappa. Är det bara en folksägen, en saga eller finns det en sanning bakom?
En sak som är säker är att Raymond Blythe på ålderns höst påstod att The Mud Man var på väg för att hämnas honom...