2011-04-21

Häxor del 2

Häxjakten utfördes på olika sätt mellan Europas länder. I Spanien, Portugal och Italien avrättades mycket få häxor. De länder som avrättade mest häxor var :
  • Tyskland
  • Frankrike
  • Schweiz och Skottland
Den region som var absolut värst drabbad var de södra delarna av Tyskland, här utfördes massavrättningar med hundratals avrättade i varje process. Det var katolska massprocesser, mest kända
  • Häxprocessen i Wurzberg 1626 - 1631, räknas som mänsklighetens värsta.
  • Häxprocessen i Trier 1581 - 1593, sköttes av jesuiterna*
  • Häxprocessen i Fulda 1602 - 1606 , var ett led i motreformationen.
De katolska länderna som avrättade flest häxor var alltså Frankrike och Polen, här saknade man inkvisiton**, i länder som Spanien hade man inkvisition med resultat att mycket få häxor fanns skyldiga, i gengäld avrättades många för kätteri.***
I Europas kolonier är häxprocessen i Salem år 1692 i nuvarande USA mest känd. Den första häxan i Amerika avrättades dock redan 1647.

1716 avrättades de sista häxorna i England; Mary Hicks och hennes dotter Elizabeth.
1738 avrättades de sista häxorna i Tyskland; Helene Curtens och Agnes Olmanns.
1782 avrättades den sista häxan i Schweiz; Anna Göldin,
 1769 -1811 avrättades den sista häxan i Preussen; Barbara Zdunk. Hon var troligen den sista i Europa som på laglig väg dömts och avrättad för häxeri.
Det totala antalet offer till dessa förföljelser uppskattas mellan 40 000 och 100 000 människor.

**********************
Avrättnings metoder
Avrättnings metoden som vi nutida människor ofta tänker oss är att dessa dömda kvinnor brändes på bål.
Häxor kunde bli hängda, halshuggna och brända. Att brännas på bål var i många länder till för de allra värsta häxorna. I England blev de vanligen hängda men i Tyskland och Frankrike var det vanligt med traditionella häxbål som vi föreställer oss dem.
I Sverige var inte häxprocesserna i lika stor utsträckning och skedde endast under en begränsad tidsperiod. Förutom några enstaka ströfall. Förutom Elin i Horsnäs 1611, avrättades nästan alla häxor i Sverige under Det stora oväsendet under de åtta åren mellan 1668-1676, vilket skilde sig från de övriga länderna som var aktiva på det här området. Trots detta var de svenska häxprocesserna mycket uppmärksammade och ledde till nästan 300 människors död.

De mest välkända "häxorna" i Sverige; Märet Jonsdotter, systrarna Anna och Britta Sippel och Kapten Elin. I Sverige var straffet milt i jämförelse med andra länder, då de dömda först avrättades med halshuggning före de brändes. Under den stora häxpaniken mellan 1668 och 1676 finns det bara ett enda bekräftat fall när en häxa brändes levande - Malin Matsdotter under Häxprocessen i Katarina i Stockholm 1676.
Avrättningar genom levande bränning var något som man använde sig oftare av före 1668.
Det finns fall med dödsdomar från 1610-talet där avrättningsmetoden inte anges och eftersom det var tillåtet enligt lag med levande bränning för trolldom, kan det teoretiskt ha varit den metoden som använts. Dock ska de svenska fall där "häxor" bränts levande på bål inte vara mer än en knapp handfull.

I Norge och Danmark avrättades betydligt fler häxor än i Sverige och också under en längre sammanhängande tidsperiod. Dessutom var straffen i dessa länder värre eftersom de använde sig av levande bränning; i Norge vid en påle, i Danmark vid en stege som sedan vältes i elden. De mest kända häxorna i Norge var Anne Pedersdotter och Lisbeth Nypan. I Danmark var det Anne Koldings och Maren Spliids.

* jesuitorden - Jesu sällskap, (latin Societas lesu), en manlig katolsk orden.
** inkvisition - latin för Inquas , "undersökning" romersk-katolsk domstol eller myndighet med uppgift att bedöma och bekämpa irrläror.
***kätteri/heresi - betecknar villolära, en åskådning som strider mot en etablerad trosuppfattning eller ett förhärskande samfunds tro. Den som avviker på ett sådant sätt kallas för kättare eller heretiker.
.

Usch vilken fasa det ska ha varit för dessa kvinnor som det oftast var, att dö på detta sättet, utpekade av barn som lurats att tro på häxor. Det bevisar att rädsla för det okända kan ta sig uttryck i de mest vansinniga dåd. Tänk om det gick att se lugnt på främmande saker, ta sig tid att lära känna det främmande..
Kommer vi människor någonsin att ta oss tid att "lära känna" det som är främmande och nytt för oss??