2011-03-02

Tursamt värre

Inte kom jag upp igår kväll som jag planerat! Strunt också. Jag är så ofantligt trött på kvällarna så det är inte klokt, det är kanske anspänning från sönernas sjukdom som börjar släppa, det har ju varit en tung period som ser ljusare ut. Det går framåt men i snigelfart, men framåt går det, orken är inte den bästa hos någon av dem men den kommer.

Jag och mamma har lyckats få tag i varsit exemplar utav Sarahs Nyckel av Tatiana de Rosnay, så nu ska här läsas! Den har ju fått så god kritik och dessutom filmatiserats.

Paris 1942. Tioåriga Sarah gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen arresteras av den franska polisen i den beryktade räden mot judiska familjer - Ve`l d`Hi`v`.
Hon låser garderobsdörren  och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs panik växer.

Paris 2002. Inför 60-års dagen av Ve`l d `Hiv` ombeds journalisten Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes svarta historia. Under sina efterforskningar snubblar hon över Sarahs familjehistoria. Julia känner sig manad att ta reda på mer om flickan, och när hon gräver djupare i det förflutna visar det sig att Sarahs levnadsöde har spelat en viktig roll även för Julias familj. Undan för undan uppdagas den tragiska sanningen.

Tatiana de Rosnay föddes i Paris 1961 och har franskt, engelskt och ryskt påbrå. Förutom sitt författarskap så arbetar hon som journalist på franska Elle och som litteratur kritiker.
Läs mer om henne

Här kan man läsa om räden mot de judiska familjerna - Ve`l d`Hiv` (Vélodrome d`Hiver- räden)

Önskar Er en trevlig onsdag

Ett litet förtydligande från min sida, filmen Sarahs Nyckel har biopremiär den 25/2
Kristin Scott Thomas spelar journalisten Julia Jarmond.