2010-04-17

Elisabeth Bathory

Så kommer vi till en för mig ny vansinnig person - Elisabeth Bathory


















Elisabeth föddes den 7 augusti 1560 och dog den 21 augusti 1614. Hon var en ungersk grevinna från den välkända Báthory-familjen, troligtvis den mest kända kvinnliga seriemördaren i historien och kallas för "Blodsgrevinnan" och "den blodiga kvinnan från Čachtice. Bathory-familjen är känd för att ha försvarat Ungern mot det Osmanska riket.
Efter hennes makes död anklagades hon och tillsammans med fyra medbrottslingar för tortyr och mord på flera hundra flickor och unga kvinnor, ett vittne uppskattar dödstalen till över 600 , men hon dömdes bara på 80 punkter. 1610 fängslas hon i slottet i Čachtice, där hon blev kvar till sin död fyra år senare.
Hennes gärningar har lett till falska myter om att grevinnan hade badat i oskulders blod för att behålla sin ungdom. Historierna har också jämförts med Vlad III Dracula och gett henne moderna namn som "Grevinnan Dracula"

****************

Legenden och bevarade protokoll säger att händelsen som utlöste behovet att bevara sin skönhet för evigt var att blod kunde bevara utseendet och förhindra åldrandet: en kvinnlig tjänare råkade en dag riva henne under en borstning. Elisabeth gav då flickan ett så kraftigt slag över ansiktet att hon började blöda. Flickans blod stänkte på Elisabeth hand, när den torkade bort det tyckte hon sig se att huden blivit lenare och vitare där blodet varit. Idén hade fötts just vid den stunden. Hon hade bestämt sig för att bada i blod; om en droppe kunde göra hennes hud slät, vad skulle då inte ett helt bad kunna åstadkomma? Elisabeth fick hjälp av tre äldre tjänare att ordna detta. Det första offret ska ha varit den kammarjungfru som hade rivit henne med hårborsten.

När maken stupat i en strid mot turkarna 1604 hade blodbaden som tidigare skett vid enstaka tillfällen nu utökats. Hennes medhjälpare började bjuda in flickor från trakten med löfte om anställning hos Elisabeth. Medhjälparna tog emot flickorna och låste in dem i ett av rummen på slottet.
Där fick flickorna svälta och utsattes för tortyr för att förbereda offret, enligt den tidens ritual, innan de slutligen blev förda till en tortyrdocka som "omfamnade" flickorna, vilket ledde till deras död. Långa spikar trycktes in i deras kroppar och blodet ranna ned i ett hål, innan det hamnade i Elisabeths väntande bad. Ibland ska hon också ha druckit blodet, i syftet att "finna sin inre skönhet"

Det hela fick ett slut när en av de unga flickorna lyckats rymma och meddela de ungerska myndighetern vad som hände på slottet. Den 30 december anlände soldater till slottet. De letade igenom stället och fann döda kvinnor nedgrävda runt slottet. I tortyrkammaren fann de även kvinnor som ännu levde, men som var fruktansvärt misshandlade. Några hade utskurna hål på kroppen och en del av dem saknade vissa kroppslemmar. Elisabeth och hennes medhjälpare arresterades.
Vid förhör av Elisabeths tre medhjälpare kom det fram att grevinnan dödat exakt 612 unga kvinnor. Hon hade själv dokumterar dödsfallen i sin dagbok.
Medhjälparna erkände att fångarna torterats i veckor eller månader innan de dödades och tömdes på blod. Anteckningarna finns ännu kvar i Ungern.

Alla som var inblandade, förutom Elisabeth och två av hennes medhjälpare dömdes till halshuggning. Deras lik brändes direkt efter avrättningen. De kvarvarande två medhjälparna fick sina fingrar avhuggna och begravdes levande eftersom de ansågs vara häxor.

Elisabeth var som medlem av adeln utom räckhåll för avrättning. Hon blev istället dömd till husarrest. Det innebar att hon blev inmurad i sin egen tortyrkammare, endast en liten lucka för mat och vatten lämnades öppen.
1613 avled hon. Hennes kropp fick inte begravas på byns kyrkogård utan fraktades till staden Esced som var familjen Bathorys stamsäte. Alla dokument om Elisabeth hemligstämplades och man förbjöds att namna hennes namn i över ett årtionde.



Vlad Tepes

Jag snubblade över en ren händelse över denna fakta, tro nu inte att jag gillar detta men jag blev som Nicke Nyfiken - nyfiken och sökte efter mer information. Att det funnits knepiga personer i våran historia är ju inget förvånande men dessa skiljer sig ju drastiskt från varandra. Det finns de som är mycket kända och så finns det de som man inte alls hört talas om men som sannerligen huserat vilt på sin tid med diverse vansinnigheter.

Den förste som vi alla känner till :








Vlad III Dracula (Vlad Tepes)
Han föddes 1431 på borgen i staden Sighişoara i Transsylvanien, son till Vlad II Dracul.
Som furste av nuvarande södra Rumänien kämpade han mot expansionen från Osmanska riket.
Dracul är en titel som härrör från det rumänska ordet för drake, fadern valdes in i en religiös riddarorden som kallades Drakens orden (Societas Draconistrarum), som grundades 1378 av den ungerska kungen Sigmund av Luxemburg, och det gav honom namnet Dracul.
Hans son Vlad III fick namnet Dracula, vilket bokstavligen betyder Draculs son, men folket kallade honom Dracul, vilket betyder Djävul på grund av sin grymhet.


Vlad III har felaktigt anklagats för att vara vampyr men det har itne hittats några bevis på att han druckit blod, trots att han är avbildat på ett krigsfält ätandes middag bland pålade människor. Vad som drev honom till denna grymhet sägs vara hans fångenskap hos den osmanske sultanen Murad II, där han hållits fånge av politiska skäl tillsammans med brodern Radu. Där ska han senare ha drabbats av en psykos, ett hat och en grymhet som senare skulle synas under hans regering. Både fadern och brodern mördades, den senare torterades och begravdes levande av bojarer från Targoviste.


Sedan tronpretendenten Vladislav II mördat fadern 1447 släpptes Vlad III fri.
1456 lyckades Vlad döda sin fars mördare och han intog Valakiet. Nu börjar förföljandet av bojarerna, de äldre pålades och de yngre tvingades utan vila marschera till byn Poenari, där de som överlevt fick börjar bygga en borg på tidigare ruiner av ett gammalt kastell. Vlad Dracula blev med tiden ökänd för grymma bestraffningsmetoder. Människorna blev dömda att hudflås, kokas, halshuggas, bländas, strypas, hängas, brännas, rostas, hackas, styckas, strimlas, uppspikas, levande begravas, knivhuggas, att tvingas äta upp sina egna kroppsdelar. Han hade ett stort intresse av att hugga av näsor, öron, genitalier och lemmar varpå andra dömda tvingades äta upp dessa. Favoritstraffet var dock att spetsa folk på störar, vilket gett honom namnet Vlad Topaz "Vlad pålspetsaren".

Det märkliga är ändå att Vlad Dracula var en älskad och omtyckt härskare som lyckades försvara sitt land flera gånger mot diverse fiender.

Kanske han inte var en vampyr i den bemärkelsen att han drack blod från människor, men han var i sanning en annan vampyr som mördade andra människor. Som sagt det har funnits många konstiga människor på denna jord.