2010-04-17

Vlad Tepes

Jag snubblade över en ren händelse över denna fakta, tro nu inte att jag gillar detta men jag blev som Nicke Nyfiken - nyfiken och sökte efter mer information. Att det funnits knepiga personer i våran historia är ju inget förvånande men dessa skiljer sig ju drastiskt från varandra. Det finns de som är mycket kända och så finns det de som man inte alls hört talas om men som sannerligen huserat vilt på sin tid med diverse vansinnigheter.

Den förste som vi alla känner till :








Vlad III Dracula (Vlad Tepes)
Han föddes 1431 på borgen i staden Sighişoara i Transsylvanien, son till Vlad II Dracul.
Som furste av nuvarande södra Rumänien kämpade han mot expansionen från Osmanska riket.
Dracul är en titel som härrör från det rumänska ordet för drake, fadern valdes in i en religiös riddarorden som kallades Drakens orden (Societas Draconistrarum), som grundades 1378 av den ungerska kungen Sigmund av Luxemburg, och det gav honom namnet Dracul.
Hans son Vlad III fick namnet Dracula, vilket bokstavligen betyder Draculs son, men folket kallade honom Dracul, vilket betyder Djävul på grund av sin grymhet.


Vlad III har felaktigt anklagats för att vara vampyr men det har itne hittats några bevis på att han druckit blod, trots att han är avbildat på ett krigsfält ätandes middag bland pålade människor. Vad som drev honom till denna grymhet sägs vara hans fångenskap hos den osmanske sultanen Murad II, där han hållits fånge av politiska skäl tillsammans med brodern Radu. Där ska han senare ha drabbats av en psykos, ett hat och en grymhet som senare skulle synas under hans regering. Både fadern och brodern mördades, den senare torterades och begravdes levande av bojarer från Targoviste.


Sedan tronpretendenten Vladislav II mördat fadern 1447 släpptes Vlad III fri.
1456 lyckades Vlad döda sin fars mördare och han intog Valakiet. Nu börjar förföljandet av bojarerna, de äldre pålades och de yngre tvingades utan vila marschera till byn Poenari, där de som överlevt fick börjar bygga en borg på tidigare ruiner av ett gammalt kastell. Vlad Dracula blev med tiden ökänd för grymma bestraffningsmetoder. Människorna blev dömda att hudflås, kokas, halshuggas, bländas, strypas, hängas, brännas, rostas, hackas, styckas, strimlas, uppspikas, levande begravas, knivhuggas, att tvingas äta upp sina egna kroppsdelar. Han hade ett stort intresse av att hugga av näsor, öron, genitalier och lemmar varpå andra dömda tvingades äta upp dessa. Favoritstraffet var dock att spetsa folk på störar, vilket gett honom namnet Vlad Topaz "Vlad pålspetsaren".

Det märkliga är ändå att Vlad Dracula var en älskad och omtyckt härskare som lyckades försvara sitt land flera gånger mot diverse fiender.

Kanske han inte var en vampyr i den bemärkelsen att han drack blod från människor, men han var i sanning en annan vampyr som mördade andra människor. Som sagt det har funnits många konstiga människor på denna jord.

4 kommentarer:

  1. Det har hänt ett och annat i vår historia får man väl säga...

    Ha en lugn och skön lördag!

    SvaraRadera
  2. Znogge:

    Jo den är relativt lugn, har dock hunnit vara ute en stund med sönerna innan det började snöa igen, det yr och är allmänt kallt .."suck" inget trevligt väder alltså.

    Ha en skön lördag du med!

    SvaraRadera
  3. Jag har faktiskt läst just detta om honom, att han var omtyckt av sina undersåtar.
    Jag ska nu ta mig till 1300-talet i boken jag ska påbörja: Förföljd av Catharina Ingelman-Sundberg
    Ha en fin lördag

    SvaraRadera
  4. Paula:

    Det är otroligt hur han kan vara så omtyckt fastän han var så grym men det är väl just därför, rädslan kan göra mycket. 1300 -talet är oerhört spännande, lycka till!
    Kram!

    SvaraRadera