2012-07-22

Tom Selleck

Igår såg jag en super bra serie! På tv8 sändes Jesse Stone, en polis serie med ingen mindre än Tom Selleck. Det finns nog inte så många som missat att han spelade med i serien PI Magnum, en hårdkokt detektiv med ett gott öga till nödställda kvinnor, en charmig charmör. Jag gillade den serien jättemycket, samspelet mellan honom och HIggins var fantastiskt kul, deras lojalitet mot varandra trots spydigheter och gliringar.


Serien "Jesse Stone" bygger på böckerna skrivna av Robert B Parker som var bland de sista han skrev. Handlingen skiljer sig lite som det naturligtvis kan göra mellan böcker och filmmanus men i stort så håller filmmanuset till rötterna.
I böckerna är huvudpersonen Jesse Stone cirka 35 år, en förredetta superduktig kastare i miniligans baseball, tyvärr skadar han sin kastar arm och karriären tar stopp. Han arbetar som polis på mordroteln men begärs ta avsked sedan hans alkohol problem som uppstår efter en skilsmässa blir för stora. Han är mycket omtyckt av sina medarbetare. Karaktären Jesse Stone är en man som funderar mycket.

CBS köpte filmrättigheterna av Jesse Stone och gjorde tv-serie av dem med Tom Selleck i huvudrollen. Filmerna är inte gjorda i följd från böckerna men håller sig relativt sanningsmässigt till både böcker och karaktären, vissa undantag har dock gjorts för att det ska passa tittarna och inte väcka anstöt. Fram till den fjärde filmen spelas Jesse Stone så nära bokens karaktär som möjligt, trots att Selleck är äldre (slutet av 50-års åldern och början av 60 mot bokens karaktär vars ålder är i mitten av 30-års åldern.) Författaren Robert B. Parker tyckte dock att Jesse Stone filmerna var de mest trovärdiga anpassningarna till tv som gjorts från hans böcker, han gick till och med så långt att han på sin blogg sa att ~ Tom nails the charachter.

När den femte filmen ska göras tar Tom Selleck och Michael Brandman över skrivandet av filmmanuset. Här märks ett avsteg från filmerna som baserats på böckerna. Författaren hade nyss avlidit medan han arbetade på en ny novell i sitt hem i Boston. Med de nya skribenterna kommer handlingen i ny fokus. I den nya handlingen tvingas Jesse Stone att sluta sitt jobb som Paradise Chief of Police av stadens stadsfullmäktige, som kallade avskedet - förtida pensionering med delpension, och som en pensionerad polisman tilläts han att bära ett dolt vapen. Stadsfullmäktige ville istället att hans svärson skulle bli den nye polischefen. Stone hyrs in som till en "tillfällig konsult" av Komissarie Healey for att hjälpa till i en del kriminalfall. Stone vill gärna ha tillbaka sitt jobb tillbaka. Jesse´s bästa vän är Golden Retrivern Reggie som vakar över sin husse. De två lärde känna varandra i ett tidigare avsnitt som jag inte alls sett. 

Det ska bli intressant att se hur många fler avsnitt som Tom Selleck är med i.

Mannen närmar sig trots allt 70-sträcket, men fortfarande "Going Strong"

Dessutom spelar han ju med i en annan polisserie "Blue Bloods"


Kuriosa:

Tom Selleck var förstahandsvalet till rollen som Indiana Jones. Tom var dock under kontrakt med Universal för Magnum och tackade nej. Ironiskt nog sköts inspelningen av säsongen upp så länge att Tom hade hunnit medverka i Indiana, dessutom var Spielberg och Lucas på Hawaii för att filma ett par scener till filmen. I ett avsnitt av Magnum parodierade därför Selleck figuren Indiana Jones.

Tom är känd för att ha mustasch under stora delar av sin kärriär men inför Ute eller inte rakade han av sig den. (1997)

Magnum gjorde 1986 ett gästspel i Mord och inga visor när Jessica Fletcher gjorde ett besök på Hawaii

Tom tackade nej till att medverka i nya Magnum P.I-filmen

Personligen är jag väldigt glad att han inte gjorde Indiana filmerna, han har gjort bättre karriär med det han gjort, inget ont sagt om Harrison Ford som spelat Indiana.

Önskar DIG en skön söndag!