2010-05-21

200-åring

Idag den 21 maj är det precis på dagen som norrbottens län bildades. Ett brev skickades till kungen att piteförsamling och landet norr om Luleå och Torne lappmark skulle bilda en ny administrativ enhet - Norrbottens län.


Året efter finska krigets slut 1809 delades det stora Västerbotten länet in i två delar; Västerbotten och Norrbotten. Egentligen var det tre delar: finska tornedalen (mellan torne-coh kemi älv) hörde till Finland efter fredsfördraget i Fredrikshamn.Regeringen beslöt 1818 att Piteå skulle få titeln residensstad. Att det blev Piteå var att staden låg bra till i förhållande till Stockholm och det var en folkrikare trakt samt att staden var större än Luleå som först varit på förslag.
Under 37 år hade Piteå residensstads status men sommaren 1856 förlorade man och Luleå blev istället residenstad.

*****************
Början för Norrbottens län var dramatiskt. Fortsättningen skulle fortsätta i dramatikens fotspår. Norrbottens geografiska läge har vid många tillfällen de senaste 200 åren lett till att länet starkt berörts av världspolitikens efterdyningar. Norrbottens ekonomiska och folkförsörjning har långsiktigt formats av den starka och växande kopplingen till den globala marknaden.
Norrbotten (Norra Botten) har i många sammanhang allt sedan 1500 - talet betecknats som framtidslandet.
Området döljde naturrikedomar som bara låg och väntade på att upptäckas.
Olaus Magnus skrev i sitt stora bokverk 1555 om fångstrika fiskevatten och jaktmarker.


Mer spännande läsning KLICKA HÄR